top of page

Catering

O wyżywienie w naszym przedszkolu dba rodzinna firma KRZEPKA RZEPKA mająca 8 – letnie doświadczeniu w żywieniu dzieci.

 

W naszym przedszkolu istnieje możliwość wyboru specjalnej diety dla swojego dziecka: wegańska, bezglutenowa, bezmleczna.
Nad przygotowaniem jadłospisów nadzór prowadzi dietetyczka Katarzyna Błażejewska Stuhr. 
Poniżej załączamy kilka słów od właścicielki Pani Beaty Boratyn.
„Naszą ideą jest gotowanie na bazie sezonowych i lokalnych produktów, często pozyskiwanych od małych, rzemieślniczych producentów, tj. Masarnia Tradycyjna Dreszler, od której kupujemy mięso i wędliny, czy gospodarstwo Majlertów, dostawcy warzyw i owoców sezonowych.
Gotując dla dzieci staramy się czerpać także w pewnym zakresie z medycyny chińskiej i makrobiotyki. Zgodnie z tymi trendami respektujemy fakt, że jedzenie ma wprowadzać balans w zmienność pór roku i tak np. zimą karmimy potrawami rozgrzewającymi (kasze, owsianki, cynamon, goździki, imbir, mięso), a unikamy wychładzających. Stosujemy bardzo mało nabiału w tym także mleka, mało mięsa, dużo kasz (jaglanki, owsianki, ryżanki), dużo warzyw strączkowych (ciecierzyca, soczewice, fasola). Stosujemy minimum soli nisko sodowej. 

babyroom6_edited.jpg
bottom of page